Waarom moet glaswerk altijd gepoleerd worden?

Kennisbank horeca bibliotheek foto

Waarom moet glaswerk altijd gepoleerd worden?

Poleren is het, na de eerste afwas of spoeling, vlekvrij maken van bestek, servies en glazen. Vooral wijn- en speciaalbierglazen moeten goed gepoleerd worden, zodat er géén vlekken en kalk meer op te zien zijn en deze resten de wijn of het bier niet verstoren. Poleren doe je met stoom of warm en onthardt water, zodat je kalkvlekken voorkomt. Kalkvlekken op bestek en borden vallen iets minder snel op, maar op glaswerk zijn ze altijd zichtbaar.

Wat is poleren?

Gepoleerd wijnglas horecaStel je eens voor dat je in een restaurant gaat zitten, maar vlekken of aanslag op bestek, servies of glaswerk ziet. Zou je daar prettig gaan dineren? Of zou je gaan twijfelen aan de hygiëne en zorgvuldigheid? Waarschijnlijk het laatste. Ook kan een glas dat nog vettig is er voor zorgen dat de wijn een nare geur of bijsmaak krijgt of het speciaalbier snel zijn schuimkraag en koolzuur verliest.

Het poleren van bestek, servies en glazen is even belangrijk, maar vlekken op glaswerk zijn extra goed zichtbaar. Daarom is het van belang dat je glaswerk met veel zorg poleert. Je kunt dit doen door een gepoleerd glas tegen het licht te houden om het te controleren op vlekken en er voor te zorgen dat je het, met dank een poleerdoek of handschoenen, niet met je vingers vastpakt nadat het gepoleerd is. Daarmee zou je immers weer (nieuwe) vingerafdrukken kunnen maken op het glas.

Hoe kun je het beste poleren?

Poleren kun je het beste doen met een vetvrije en vezelvaste doek, bijvoorbeeld een linnen servet. Poleren kan ook met een theedoek, maar pas op dat je géén katoenvezels achterlaat op het voorwerp dat je poleert. Oude, vetvrije theedoeken zijn hier beter voor geschikt dan nieuwe theedoeken. Nieuwe theedoeken kunnen het beste gewassen worden voor (poleer)gebruik.

Tegenwoordig hebben veel hotels, restaurants en cafés poleermachines. Dat scheelt tijd en moeite, maar controleer wat er uit de poleermachine komt goed en poleer waar nodig met de hand na. Gaat het glaswerk niet eerst door de gewone spoelmachine? Spoel het dan handmatig goed om voordat het in de poleermachine gaat, zodat er geen drankresten in het schone water van de poleermachine terecht komen.

Alles leren over poleer- en serveertechnieken? Kijk dan eens bij onze horecatrainingen of lees het artikel 'wat is klassiek dineren?'.

Michiel Wiersinga | © Horeca Trainingen Nederland 2022.

Hoe breng je wijnglazen naar tafel?

Tijdens het dekken van de tafels mogen wijnglazen in de hand gedragen worden. Je houdt wijnglazen op de kop met de voet tussen de vingers van je linkerhand, de voet ligt op je vingers. Dit doe je vanaf de buitenkant: het eerste glas leg je met de voet tussen je duim en wijsvinger, het tweede glas leg je met de voet tussen je ringvinger en je pink. Daarna bouw je op naar het midden, zodat je in de regel vier tot zes wijnglazen kunt meenemen.

Tijdens het diner mogen glazen niet in de hand getransporteerd worden. Je kunt hiervoor een dienblad gebruiken, maar liever gebruik je een klein transportblad met daarop een servet.

En wanneer mag je een wijnglas weghalen?

Tijdens het diner haal je soms wijnglazen weg. Bijvoorbeeld als een gast aangeeft de hele avond geen wijn/alcohol te drinken. Als de gast hier duidelijk over is, haal je alle wijnglazen weg. Twijfelt de gast, dan kun je aanbieden de glazen nog even te laten staan. Als er tijdens het diner verschillende wijnen worden geschonken, dan ruim je gebruikte glazen af nadat het volgende gerecht is geserveerd. Als het glas nog niet leeg is, vraag je de gast of je het glas mag meenemen. Het allerlaatste wijnglas laat je staan totdat er koffie is geserveerd. Of als er geen koffie wordt geserveerd, totdat alle gasten de dinerruimte hebben verlaten.

Meer leren over horeca-etiquette? Kijk dan bij onze trainingen. Op zoek naar ondersteuning voor één persoon of werknemer? Kijk dan bij horeca coaching.

Werk of onderneem je in de horeca en wil je weten wat gastvrijheid is en hoe je dit kunt verbeteren? Lees dan 'wat is gastvrijheid in de horeca?'

Scroll naar boven