Waarom wens je gasten geen ‘eet smakelijk’ toe?

Kennisbank horeca bibliotheek foto

Waarom wens je gasten geen ‘eet smakelijk’ toe?

Je hoort vaak dat mensen elkaar ‘eet smakelijk’ wensen, maar zeker in de horeca wordt dit als ongepast (of in ieder geval onhandig) beschouwd. Waarom hoor je gasten geen ‘eet smakelijk’ toe te wensen in de horeca?

Opdracht of wens?

Gast neemt foto van eten op bord in restaurant‘Eet smakelijk’ is taalkundig gezien een opdracht in de gebiedende wijs en geen wens. Je geeft gasten hiermee de opdracht om ‘smakelijk te eten’. Als je er zo over nadenkt, klinkt de uitroep misschien al iets minder logisch en gastvrij.

Maar door ‘eet smakelijk’ te zeggen, impliceer je ook dat het eten níet smakelijk kan zijn. Dat zou helemaal raar zijn, want gasten mogen er toch op vertrouwen dat het eten smaakt?

Wat ons betreft zijn er genoeg andere dingen die je tegen gasten kunt zeggen. Wat aan de formele kant, maar wel netjes en gepast: “ik wens u een genoeglijke avond”. Maar omdat je waarschijnlijk vaker aan tafel komt gedurende de avond, is deze variant niet altijd geschikt. Soms wordt dit ook al door de gastheer van het gezelschap gezegd!

Iets minder formeel, maar ook leuk om te gebruiken:

• Ik wens u een genoeglijk diner
• Ik wens u een genoeglijke gang
• Ik wens u een prettige maaltijd/gang
• Ik wens u een fijne voortzetting
• Ik wens u een goede voortzetting

De laatste twee zijn wat ons betreft favoriet. Niet té formeel en overal te gebruiken. Je laat ook in het midden of je het over het eten, de sfeer of het gezelschap hebt. En, net als bij de andere varianten, uitgesproken als wens vanuit de eerste persoon (ik) en niet als opdracht in de gebiedende wijs. Veel leuker toch, om een gast iets goeds toe te wensen dan om hem of haar een opdracht te geven?

Het doel van etiquette is om rekening met elkaar te houden en dingen soepel te laten verlopen. Dus als je de etiquette niet kan toepassen, of even niet meer weet, is dat geen probleem. Wil je meer leren over horeca-etiquette? Kijk dan bij onze diensten!

Werk of onderneem je in de horeca en wil je weten wat gastvrijheid is en hoe je dit kunt verbeteren? Lees dan 'wat is gastvrijheid in de horeca?'

Scroll naar boven