Hoe voorkom je polsklachten als je met een dienblad werkt?

Hoe voorkom je polsklachten als je met een dienblad werkt?
Medewerkers die met een dienblad werken, krijgen vaak last van hun pols. Soms komt dit door teveel gewicht op het dienblad, maar vaker komt dit door een verkeerde houding of gebrek aan kennis van de juiste technieken om een dienblad vast te houden.
Vermijd de platte hand
Draag een dienblad nooit langdurig op een volledig platte hand! Door een dienblad op deze manier te dragen, worden je gewrichten belast in plaats van je spieren. Spieren kun je trainen, maar je gewrichten niet en als deze te zwaar belast worden, kan dat blijvende schade veroorzaken.
Gebruik je een klein of rond dienblad? Probeer het op drie of vijf gestrekte vingers te dragen. Op die manier ontlast je je pols en doen de spieren in je (boven)arm het meeste werk. Ook is je balans zo veel beter en kun je gemakkelijker zaken van het blad afpakken én het blad draaien om bij de andere kant te komen met je vrije hand.
Gebruik je een groot of rechthoekig dienblad om uit te serveren? Probeer met je hand een ‘kom’ te maken waarbij het dienblad rust op de palm van je hand en je vingers. Zorg er voor dat je je vingers goed spreid voor zoveel mogelijk balans.
Rustpositie
Vaak raken je spieren vermoeid bij het langdurig dragen van een dienblad op je vingers. Op dit soort momenten kun je er voor kiezen het blad tijdelijk op de platte hand te dragen, zodat je het nog iets langer kunt gebruiken. Doe dit echter alleen als je weet dat je het blad daarna vrij snel weg kunt zetten. Bijvoorbeeld als je bijna klaar bent met een ronde, serveren of debrasseren.
Als je spieren vermoeid raken, is het dragen van een blad op de platte hand een laatste reddingsmogelijkheid. Probeer dit zo lang mogelijk uit te stellen, want zoals aangegeven is het slecht voor je balans en je gewrichten. Wat ons betreft kun je beter teruglopen en het blad neerzetten, dan het lang op de platte hand dragen.
Wil je meer weten over het voorkomen van polsklachten of de juiste technieken om veilig en verantwoord met een dienblad te werken? Kijk dan bij onze horecatrainingen. Op zoek naar ondersteuning voor één persoon? Kijk dan bij horeca coaching.
Werk of onderneem je in de horeca en wil je weten wat gastvrijheid is en hoe je dit kunt verbeteren? Lees dan 'wat is gastvrijheid in de horeca?'
Wil je meer weten over het serveren van wijn in de horeca? Lees dan het artikel 'Hoe serveer je wijn?'.