Hoe voorkom je polsklachten als je met een dienblad werkt?

Kennisbank horeca bibliotheek foto

Hoe voorkom je polsklachten als je met een dienblad werkt?

Medewerkers die met een dienblad werken, krijgen vaak last van hun pols. Soms komt dit door teveel gewicht op het dienblad, maar vaker komt dit door een verkeerde houding of gebrek aan kennis van de juiste technieken om een dienblad vast te houden.

Vermijd de platte hand

Koffie geserveerd van een scheef dienbladDraag een dienblad nooit langdurig op een volledig platte hand! Door een dienblad op deze manier te dragen, worden je gewrichten belast in plaats van je spieren. Spieren kun je trainen, maar je gewrichten niet en als deze te zwaar belast worden, kan dat blijvende schade veroorzaken.

Gebruik je een klein of rond dienblad? Probeer het op drie of vijf gestrekte vingers te dragen. Op die manier ontlast je je pols en doen de spieren in je (boven)arm het meeste werk. Ook is je balans zo veel beter en kun je gemakkelijker zaken van het blad afpakken én het blad draaien om bij de andere kant te komen met je vrije hand.

Gebruik je een groot of rechthoekig dienblad om uit te serveren? Probeer met je hand een ‘kom’ te maken waarbij het dienblad rust op de palm van je hand en je vingers. Zorg er voor dat je je vingers goed spreid voor zoveel mogelijk balans.

Rustpositie

Vaak raken je spieren vermoeid bij het langdurig dragen van een dienblad op je vingers. Op dit soort momenten kun je er voor kiezen het blad tijdelijk op de platte hand te dragen, zodat je het nog iets langer kunt gebruiken. Doe dit echter alleen als je weet dat je het blad daarna vrij snel weg kunt zetten. Bijvoorbeeld als je bijna klaar bent met een ronde, serveren of debrasseren.

Als je spieren vermoeid raken, is het dragen van een blad op de platte hand een laatste reddingsmogelijkheid. Probeer dit zo lang mogelijk uit te stellen, want zoals aangegeven is het slecht voor je balans en je gewrichten. Wat ons betreft kun je beter teruglopen en het blad neerzetten, dan het lang op de platte hand dragen.

Heb je blijvende klachten tijdens of na het werken met een dienblad? Dan heb je misschien last van een 'kelnersarm'. Een kelnersarm is een erkende beroepsziekte, die zich uit in pijnlijke spieren in de onderarm. Ervaar je vaak spierpijn in je onderarm? Neem dan genoeg rust en let op je houding. Blijft de (spier)pijn steeds terugkeren, ook na een periode van meerdere dagen rust? Dan is het raadzaam contact te zoeken met je huisarts of een erkend fysiotherapeut.

Extra tips

Nog enkele tips voor het lopen met een dienblad:

  1. Zet de hoogste en zwaarste producten in het midden - dat geeft de beste bladbalans en je kunt makkelijker bij alle producten;
  2. Zak licht door je knieën en maak een kleine instappende beweging als je producten serveert - dit zorgt voor beter evenwicht;
  3. Houd je rug recht als je met een dienblad loopt - zo verdeel je het gewicht van het dienblad nog beter over je bovenlichaam;
  4. Heb lef, doorzettingsvermogen en blijf veel oefenen - het wordt vanzelf makkelijk!

Wil je meer weten over het voorkomen van polsklachten of de juiste technieken om veilig en verantwoord met een dienblad te werken? Kijk dan bij onze horecatrainingen. Op zoek naar coaching en training voor één persoon? Kijk dan bij horeca coaching.

Werk of onderneem je in de horeca en wil je weten wat gastvrijheid is en hoe je dit kunt verbeteren? Lees dan 'wat is gastvrijheid in de horeca?'

Wil je meer weten over het serveren van wijn in de horeca? Lees dan het artikel 'Hoe serveer je wijn?'.

Scroll naar boven